Nazwa tamarynd ma swoje korzenie w mitologii hinduskiej, znaczy tyle co „daktyl Indii” i związana jest ze ślubem boga Kriszny, którego święto obchodzone jest w listopadzie.
Organiczna pasta z tamaryndowca to skoncentrowana zawartość kwasów roślinnych, cukrów i potasu.
Pasta zawiera miąższ owocu tamaryndowca - Tamarindus indica (tamaryndowca, Makham).
Zgodnie z Ayurvedą jest on stosowany do stymulacji apetytu, wzmocnienia brzucha i poprawy trawienia.
Smak tamaryndu jest orzeźwiający słodko-kwaśny.
Tamarynd w formie soku lub pasty używany jest:
- jako środek zakwaszający, szczególnie w południowych Indiach
- w daniach na bazie curry, soczewicy i chutneys
Właściwości:
- łagodny środek przeczyszczający
- stosowany w leczeniu zaburzeń oskrzeli
- na ból gardław formie płukanek
- Wykazuje działanie antyseptyczne w kąpieli i jest używany do leczenia wrzodów
Składniki: tamaryndowca pasty *, woda (* z upraw ekologicznych)
Przykładowy przepis
Smażone krewetki: zmieszaj tamarynd z taka samą ilością wody, sosu rybnego, białego wina i odrobiną cukru brązowego. Podsmaż krewetki z oliwą z oliwek i szalotką. Dodaj sos; gotuj na wolnym ogniu, aż sos powlecze krewetki.